svētdiena, 2013. gada 13. janvāris

VIGĪLIJA. SAPNIS PAR NOMODU

Melnā komēdija

Jaunais Rīgas teātris

Režisors: Ģirts Ēcis
Dramaturgs: Moriss Paničs
Māksliniece: Ieva Jurjāne
Lomās: Ģirts Krūmiņš, Lidija Pupure

Vigilia – „palikšana nomodā, modrība”

Necils bankas ierēdnis ierodas pie savas mirstošās krustmātes. Vismaz tā viņam šķiet. Pamazām rodas sajūta, ka kāds kaut ko ir pārpratis, aizmirsis. Izrāde ir tā sauktā melnā komēdija. Caur smieklīgo un absurdo tā runā par to, ka katrs cilvēks ir brīnums. Nav niecīga, ērmīga vai nepareiza cilvēka, kurš nebūtu mīlestības vērts un mīlēt spējīgs. Vienkārši vajag pamosties.


"Ne sūda man viņš neder! Par mazu!"


Cik savādi, ka šī mazā, sērkociņkastītes izmēra istaba mūsos izgaismo tieši visdziļākos sirds kambarus, kurus mums gribētos atstāt "netīrītus" pat līdz pēdējai stundiņai, sak, nav tur ko lieki putekļus dzenāt!
Bet Tu aizej, nosēdies krēslā, izdziest gaisma, un viņa - Vigīlija - ieliek Tev rokās lupatu un liek Tev sevi "mazgāt". Un Tu sāc domāt, kā ir ar to vecāku "pirkstu" Tavā liktenī. Cik rūpīgi mamma un tētis to aplaizīja, lai noteiktu labāko ceļa vēju? Un tad ja beigās sanāk vien tāda "cigarete viņas pelnos", tad bija par maz? 
Un vēl tā klusā un smeldzošā vientulība, kas noslēpusies lielajā portfelī aiz garajām darba stundām, viskija glāzes un kolēģu "Sestdienas" anekdotēm. Bet Melnais humors - cik ironiski! -, te, mūsdienu pasaulē, ir jaunās zāles pret balto patiesību, kas, acīm redzot, ļauj mūsdienu cilvēkam mazliet savādā veidā tikt galā ar Dr. Housa vientulības sindromu.
"Svētīga" ģenerāltīrīšana! 

Ilgums: 1h 55min

Biļetes cena: Ls 8,00
Interesanti fakti - Izrāde saņēmusi Dienas gada balvu kultūrā 2011, par Kempa lomu aktieris Ģirts Krūmiņš 2012. gadā saņēmis balvu kā Gada aktieris, par Greisas lomu aktrise Lidija Purpure 2012. gadā saņēmusi balvu kā Gada aktrise otrā plāna lomā.







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru